Małopolskie Fizioły

0 (0 ocen)

  • 14 godz. 10 min

Tradycyjne danie kuchni małopolskiej, przyrządzane na święta.

  • 14 godz. 10 min

Składniki:

  • 200 g fasoli jaś
    100 ml miodu pitnego
    200 g wędzonego boczku
    2 białe cebule
    2 łyżki masła klarowanego
    1 łyżka majeranku
    sól i pieprz do smaku
    300 ml rosołu
    100 g suszonych śliwek
    żeberko wędzone

Małopolskie fizioły - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę opłukujemy zimną wodą, następnie wsypujemy do garnka i zalewamy. Pozostawiamy na dwanaście godzin.

    Następnego dnia do garnka z fasolą dodajemy rosół, żeberko oraz miód pitny i gotujemy do miękkości.

    Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na złoty kolor, drobno posiekaną cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem. Śliwki kroimy na cztery części i wrzucamy na patelnię. Doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem. Całość przekładamy do fasoli.

    Gotujemy jeszcze około piętnastu minut, aż wszystkie smaki się połączą, doprawiamy solą i pieprzem. 

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.95 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Calzone a'la mexicana