Maliny pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis na tą pychotkę dostałam od koleżanki. Można używać dowolnych owoców.

  • Średni

Składniki:

  • - Masa ryżowa: 1 sztuka
    - ryż biały: 15 dekagramów
    - mleko: 0.5 litra
    - jajka: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - masło: 250 gramów
    - cukier: 5 łyżek
    - Dodatkowo: 1 sztuka
    - maliny: 30 dekagramów
    - białka: 3 sztuki
    - cukier: 2 łyżki

Maliny pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować ze szczyptą soli, cukrem waniliowym oraz łyżką cukru. Wsypać ryż, gotować ok. 15 min, często mieszając. Przestudzić. Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru i żółtkami. Dodawać po łyżce ryżu. Na koniec dodać ubite białka.
  • 2. Naczynie do zapiekania natłuścić, wyłożyć maliny, na to masę ryżową. Piec ok. 30 min w temp. 190st. Białka ubić z cukrem, rozsmarować na zapieczonym ryżu, piec jeszcze chwilę, aż się zrumieni, ok. 8-10min w temp. 180st.

Komentarze

Podobne przepisy