Malinowy smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać cukier,cukier waniliowy i dalej ubijać.Gdy białka będą sztywne, dodawać po jednym żółtku,cały czas ubijać, pod koniec dodać mąki, z proszkiem do pieczenia,kakao i olej delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 24x28cm,posmarować margaryną i posypać lekko mąką ,wlać ciasto i piec w 180 st C około 20-25 min(ciasto ma być cienkie)
Upieczone ciasto, wystudzić(nie wyjmujemy z blaszki)ugotować 4 budynie w litrze mleka,gorący wylać na ciasto,przestudzić.
Galaretki malinowe rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody
,wystudzić (ma być tężejąca) wymieszać z mrożonymi malinami,szybko nałozyć na placek i odstawić do lodówki.
Komentarze