Malinowy sernik na zimno w pucharkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny przekładamy do garnka i podgrzewamy około 5 minut. Tak przygotowane przecieramy przez sito. W ten sposób uzyskamy około 1 szklankę gęstego malinowego soku. Sok studzimy.
2.Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser
3.W dalszej kolejności dodajemy malinowy sok. Całość słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu masę przelewamy do przygotowanych pucharków. Pucharki odkładamy do chłody by masa zastygła.
4.Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu (u mnie w 2 szklankach wody) .
Rozpuszczoną pozostawiamy do ostygnięcia. Na zastygniętej masie malinowo - serowej układamy świeże maliny. Zalewamy je zimną galaretką. Ponownie wstawiamy do chłodu, by ta zastygła.
Gotowy deser dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Podajemy.
Komentarze