Malinowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

Lekki sernik na zimno z malinami.

Składniki:

  • 200g herbatników
    100 g masła
    700 g serka śmietankowego
    4 łyżki cukru pudru
    2,5 łyżki żelatyny
    2 galaretki malinowe
    500 g malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Malinowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny płuczemy i osuszamy.
    Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
    Herbatniki mielimy i łączymy z roztopionym masłem. Masą herbatnikową wyklejamy dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawiamy do lodówki.
  • 2. Serek wykładamy do miski, dodajemy przesiany cukier puder i mieszamy za pomocą miksera. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku, lekko studzimy i dodajemy do sera. Ponownie dokładnie miksujemy. Dodajemy 2/3 malin. Mieszamy tak, aby maliny równomiernie rozłożyły się w serze. Masę serową wykładamy na warstwę herbatnikową i wyrównujemy powierzchnię. Na wierzchu układamy pozostałe maliny, wciskając je lekko w serek. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 3. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją ostrożnie na ser z malinami. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Deser nie jest bardzo słodki, więc miłośnicy słodkości powinni zwiększyć ilość cukru pudru dodanego do sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować