Malinowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny płuczemy i osuszamy.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
Herbatniki mielimy i łączymy z roztopionym masłem. Masą herbatnikową wyklejamy dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawiamy do lodówki.
2.Serek wykładamy do miski, dodajemy przesiany cukier puder i mieszamy za pomocą miksera. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku, lekko studzimy i dodajemy do sera. Ponownie dokładnie miksujemy. Dodajemy 2/3 malin. Mieszamy tak, aby maliny równomiernie rozłożyły się w serze. Masę serową wykładamy na warstwę herbatnikową i wyrównujemy powierzchnię. Na wierzchu układamy pozostałe maliny, wciskając je lekko w serek. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
3.Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją ostrożnie na ser z malinami. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Porady
Deser nie jest bardzo słodki, więc miłośnicy słodkości powinni zwiększyć ilość cukru pudru dodanego do sera.
Komentarze