Malinowy pocałunek- ciasto biszkoptowe z musem malinowym i masą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty.
2.Mus malinowy: Maliny przekładamy do blendera i miksujemy na jednolity mus. Mus przelewamy do garnka, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretki. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Gęstniejący mus wykładamy na jeden blat biszkoptu. Odstawiamy do stężenia.
3.Masa chałwowa: Z mleka odlewamy 150ml. Pozostałe mleko gotujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszamy budyń. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Budyń odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy pokruszoną chałwę i dokładnie ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy budyń. Ucieramy. Dwie trzecie masy wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Masę przykrywamy drugim blatem biszkoptu ciemnego. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą masę. Całość posypujemy kulkami śniadaniowymi.
Komentarze