Różowy, malinowy "sernik", który schłodzony w smaku przypomina sernik na zimno, pyszny. Nie ma tutaj sera, tylko śmietana a zamiast całych jajek są same białka.
2 godz.
Składniki:
800 g kwaśnej śmietany (2 opakowania po 400 g)
2 opakowania budyniu waniliowego
4 białka
200 g malin
1 szklanka cukru
Malinowy niby sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny zmiksować blenderem. Białka ubić na sztywną pianę. Śmietanę, budynie, cukier, zmiksowane maliny i cukier waniliowy dobrze zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć okrągłymi biszkoptami. Żeby biszkopty nie podpłynęły w górę, łyżką nakładać masę "serową" aż do zakrycia biszkoptów. Resztę wlać do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Piec 30 minut, po tym czasie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze ok. 45 minut. Zostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie włożyć do oziębienia do lodówki.
Komentarze