Malinowy jajeczny tort

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis wymyśliłam sama przy eksperymentowaniu z tortami:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jajek
    1 szkl mąki
    1 szkl cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka oleju
    MASA JAJECZNA:
    4 jajka
    2/3 kostki masła
    biała czekolada
    WIERZCH:
    Maliny i 2 galaretki malinowe

Malinowy jajeczny tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubijany z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka wymieszane z olejem. Potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, następnie wylewamy na blachę. Pieczemy 35 min w 180 stopniach.
    MASA:
    Jajka ubijamy na parze na puszystą masę,uważając żeby się nie ścieły. Gdy troszkę przestygnie miksujemy z masłem. Następnie dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej ostygnięta biała czekoladę.

    Przekładamy biszkopt kremem. Wierzch również smarujemy kremem. Układamy maliny i zalewamy tężejąca galaretką.Potem do lodówki i czekamy:)

Porady

Jak ubić jajka na parze? Stawiamy średni garnek na kuchence wypełniony w połowie wodą.Gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień. Wkładamy do dużego mały garnek z jajkami i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Mały garnek nie może spodem dotykać wody w dużym garnku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy