Malinowy bloczek z mascarpone

0 (0 ocen)

Pachnący malinami, niezwykle delikatny i pyszny deserek.

Składniki:

  • Keksówka o wymiarach 24 na 9 cm
    Na masę
    250 g mascarpone,
    250 g kwaśnej śmietany 18 %,
    100 g cukru,
    2 białka,
    1 cukier waniliowy,
    3 czubate łyżki żelatyny,
    Ponad to:
    6 biszkoptów „języczków”,
    20 – 25 malin,
    1 łyżka ziaren granatu,
    1/2 galaretki o smaku owoców leśnych,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki

Malinowy bloczek z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilości wody i odstawić do przestudzenia. Śmietanę zmiksować z połową cukru. Serek mascarpone utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Ubić białka na sztywną masę. Wszystkie składniki masy delikatnie połączyć ze sobą za pomocą miksera ( na najmniejszych obrotach).
    W miseczce rozrobić część galaretki i również odstawić do przestudzenia.
    Keksówkę wyściełać folią. Nałożyć do niej połowę masy, na niej poukładać połowę malin i przykryć resztą masy. Biszkopty na krótką chwilę zanurzyć w galaretce, wyjąć i poukładać je wzdłuż ma masie ( równo z brzegami keksówki). Keksówkę wstawić do lodówki na około 3 – 4 godziny. Gdy masa porządnie stężeje, odwrócić keksówkę i wyłożyć deser na podłużne naczynie. Rozrobić resztę galaretki, a gdy zacznie tężeć oblać nią bloczek i poukładać na nim resztę malin. Boki bloczku ozdobić ziarnami granatu. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować