Malinowo ptysiowe kwiatki

0 (0 ocen)

pyszne ptysie w kształcie kwiatków

Składniki:

  • Ciasto:
    125 g margaryny Kasia
    1 szk wody
    1 szk mąki
    5 jajek
    Masa:
    250 g serka mascarpone
    250 ml słodkiej śmietany
    1 śmietan fix
    300 g malin
    2 cukry waniliowe
    2 łyżki cukru pudru do posypania

Malinowo ptysiowe kwiatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z margaryną.
    Wsypać mąkę i bardzo energicznie mieszając gotować około 2 minut.
    Należy uważać aby z mąki nie zrobiły się grudki.
    Tak ugotowany budyń wystudzić, gdy wystygnie ucierać mikserem dodając po jednym jajku.
    Gotową masę nałożyć do szprycy i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kwiatki zostawiając odstępy.
    Ciasto ptysiowe piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
    Zimne ptysie przekroić w poprzek.
  • 2. Serek utrzeć z malinami.
    Śmietanę ubić ze śmietan fixem i cukrem waniliowym.
    Serek połączyć ze śmietaną.
    Masę malinową nakładać na spodnie części każdego ptysia, przykryć górną warstwą.
    Wszystkie ciastka posypać cukrem pudrem a na środku nałożyć po łyżeczce masy malinowej i położyć po jednej malinie oraz listku bazylii.
    W malinowym raju

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy