Malinowo-kokosowe ciasto

4.5 (181 ocen)

Ciasto doskonale sprawdza się w sezonie malinowym, ale można też go robić z mrożonych owoców. Jest proste i szybkie w przygotowaniu. Smak ciasta ożywiają kwaskowate owoce.

Składniki:


  • Blaszka 24x36 cm
    Ciasto ciemne:
    - 3 szklanki mąki,
    - 1 margaryna mleczna,
    - ¾ szklanki cukru pudru,
    - 4 żółtka,
    - 2 łyżki kakao,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - ½ łyżeczki sody

    Masa kokosowa:
    - 4 białka,
    - 1 szklanka cukru,
    - 1 budyń śmietankowy,
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 150g wiórek kokosowych,
    - 5-6 łyżek kwaśnej śmietany


    Dodatkowo:
    - 1 litr malin
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Malinowo-kokosowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy sypnie składniki i razem mieszamy. Dokładamy tłuszcz i żółtka. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na połowę. Pierwsza połowę ciasta wykładamy na spód blaszki. Wylewamy na nią masę kokosową. Następnie układamy na niej maliny i na całość ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy razem około 50 minut w 180°C.
  • 2. Masa kokosowa:
    Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy stopniowo cukier. Do ubitych białek dokładamy Wymieszane ze sobą sypkie składniki (mąkę, budyń, kokos) oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy. Wylewamy na ciasto kruche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować