Malinowo-jogurtowa delicja

5 (159 ocen)

Pyszny słodko-kwaśny deser z malinami, nie tylko na upalne dni.

Składniki:

  • biszkopt: 3 jajka
    6 łyżek mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia

    ponadto: 4 jogurty greckie po 330g
    2 szkl.malin
    5 łyżek cukru pudru
    galaretka malinowa
    3 łyżki żelatyny
    10-12 szt.herbatników kakaowych
    tabliczka czekolady mlecznej



Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Malinowo-jogurtowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i ubijając dodawaj po jednym żółtku. Obydwie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym.25x30cm. Piecz 30 minut w 170 st. Wystudź.
  • 2. Masa malinowa: galaretkę rozpuść w szklance wody, odstaw do stężenia. Maliny oczyść, połowę zmiksuj, dodaj 3 łyżki cukru pudru.Połącz z dwoma jogurtami i wlej tężejącą galaretkę. Masę wylej na biszkopt, a gdy będzie zastygać rozłóż herbatniki.
  • 3. Masa jogurtowa: żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Gdy napęcznieje, rozpuść podgrzewając i połącz z pozostałymi jogurtami. Do masy jogurtowej dodaj dwie łyżki cukru pudru i całość zmiksuj. Masę przelej na herbatniki. Powtykaj pozostałe maliny i posyp startą czekoladą. Ciasto odstaw w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia, a najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować