Tort Malinowo-czekoladowa pokusa

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Każda okazja jest dobra aby upiec sobie tort o ulubionym smaku.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na ciemny biszkopt:

    6 dużych jaj
    5 kopiatych łyżek mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szkl. cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 kopiate łyżki kakao
    1 opakowanie cukru waniliowego
    szczypta soli

    Składniki na krem śmietanowy:

    500 ml śmietanki 36%
    4 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki cukru pudru

    Składniki na poncz:

    3 łyżki soku malinowego
    1 szkl. wody

    Składniki na krem czekoladowy:

    100g gorzkiej czekolady
    250 g margaryny
    2 kopiate łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    3 jaja

    Dodatkowo:

    2 opak. galaretki malinowej
    500 g malin
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Ciasto

Tort malinowo-czekoladowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy margaryną. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy cukry stale mieszając. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Łączymy z białkami, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika, pieczemy przez ok 35–40 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy ostygnie kroimy biszkopt na trzy blaty.

    Galaretki rozpuszczamy w 400 ml, a żelatynę w 1/3 szklanki wrzątku. Gdy galaretka i żelatyna zaczną tężeć, ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlewamy tężejącą ostudzoną żelatynę. Maliny płuczemy i przygotowujemy poncz do nasączania biszkoptów.

    Całe jaja ubijamy na parze z cukrem, aż zaczną gęstnieć. Dodajemy kakao i drobno posiekaną czekoladę, dokładnie mieszając. Margarynę ucieramy na puch i łączymy z ostudzoną masą czekoladową dokładnie miksując.

    Pierwszy blat tortu nasączamy ponczem, wylewamy połowę galaretki i malin, przekładamy tężejącym kremem śmietanowym. Następnie kładziemy kolejny blat, nasączamy i wykładamy resztę galaretki, maliny i połowę kremu czekoladowego. Pod koniec kładziemy ostatni blat, nasączamy go a górę i boki tortu smarujemy pozostałą ilością kremu czekoladowego, dekorujemy i wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować