Tort malinowo-czekoladowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy margaryną. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy cukry stale mieszając. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Łączymy z białkami, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika, pieczemy przez ok 35–40 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy ostygnie kroimy biszkopt na trzy blaty.
Galaretki rozpuszczamy w 400 ml, a żelatynę w 1/3 szklanki wrzątku. Gdy galaretka i żelatyna zaczną tężeć, ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlewamy tężejącą ostudzoną żelatynę. Maliny płuczemy i przygotowujemy poncz do nasączania biszkoptów.
Całe jaja ubijamy na parze z cukrem, aż zaczną gęstnieć. Dodajemy kakao i drobno posiekaną czekoladę, dokładnie mieszając. Margarynę ucieramy na puch i łączymy z ostudzoną masą czekoladową dokładnie miksując.
Pierwszy blat tortu nasączamy ponczem, wylewamy połowę galaretki i malin, przekładamy tężejącym kremem śmietanowym. Następnie kładziemy kolejny blat, nasączamy i wykładamy resztę galaretki, maliny i połowę kremu czekoladowego. Pod koniec kładziemy ostatni blat, nasączamy go a górę i boki tortu smarujemy pozostałą ilością kremu czekoladowego, dekorujemy i wstawiamy do lodówki.
Komentarze