Malinowo –budyniowa tarta

0 (0 ocen)

Przed podaniem tarte możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Ciasto lekkie, owocowe i smaczne. Możemy go wykonać z nie tylko z malinami.

Składniki:

  • Forma o średnicy 26 cm
    Ciasto:
    • 250 g mąki,
    • 2 łyżki cukru pudru,
    • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2,5 łyżki kakao,
    • 1 jajko,
    • 1 żółtko,
    • Łyżka śmietany,
    • 0,5 kostki margaryny
    Nadzienie:
    • 1 litr mleka,
    • 3 budynie malinowe,
    • 2 łyżki cukru,
    • Maliny do dekoracji (około 0,5 litra)

Malinowo –budyniowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przed pieczeniam 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej cukier puder oraz kakao. Mieszamy delikatnie. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Schładzamy około 30 minut w lodówce. Następnie wałkujemy i wykładamy nim przygotowaną formę. Pieczemy około 30 minut w 180°C.

    Po upieczeniu ciasto studzimy.
  • Ugotowany budyń 2. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Do drugiej połowy dokładamy budynie. Mieszamy.
    Gotujemy budyń.
    Gotowy wylewamy na upieczone ciasto kakaowe. Na górze układamy maliny.
    Całość odstawiamy do zastygnięcia i ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy