Malinówka - nalewka z malin

4.37 (196 ocen)

To jedna z moich ulubionych nalewek. Doskonały kolor i smak, idealna na przeziębienia.

Składniki:

  • 1 kg malin
    1 l wódki
    ok 1-2 szkl cukru ( w zależność od słodkości malin)
    opcjonalnie 0,5 l spirytusu
Wystaw ocenę:

4.37 (196 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Malinówka - nalewka z malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wyparzonego i wysuszonego dużego słoja wrzucamy maliny, zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem. Szczelnie zakręcony słój odstawiamy na ok 3-4 tygodnie. Raz na kilka dni można potrząsnąć słojem, tak aby cukier się dokładnie rozpuścił.
  • 2. Po tym czasie nalewkę można przefiltrować ( przez gazę lub pieluchę tetrową) i przelać do buteleczek. Butelki zakręcamy i odstawiam jeszcze na minimum 2 tygodnie. Nalewkę można degustować od razu, jednak im dłużej nalewka poleży, tym jest lepsza.

Porady

Ja spirytusu nie dodaję bo jak na moje potrzeby jest wystarczająco mocna. Z pozostałych owoców można zrobić alkoholowe maliny do deserów - oczywiście dla dorosłych :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Nalewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować