Malinówka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Doskonały specyfik na przeziębienia i rozgrzewkę w jesienne i zimowe dni.

  • 40 min

Składniki:

  • -150 szt malin
    - 100 lisci z malin
    - 1 kg cukru
    - 1 l wody
    - 2 lyżki kwasku cytrynowego
    - 0,5l spirytusu

Malinówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku wrzucić maliny, liście, cukier, wodę oraz kwasek cytrynowy i gotować do wrzenia. Wystudzić.
  • 2. Przelać zawartość garnka przez gazę do innego garnka.
  • 3. Do wywaru z malin dodać spirytus. Przelać do butelek. Butelek 0,5 l wychodzi około 4-6 szt.

Porady

Jeśli nie chcemy zbyt mocniej nalewki to zwiększamy ilość wody z 1 l do np.2 itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy