Malinowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest idealnym ciastem na letnie i jesienne wieczory!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 40 dag herbatników
    2 łyżki masła
    500ml śmietanki kremówki
    2 śmietan-fixy
    250g serka mascarpone
    2,5 łyżeczki żelatyny
    0,5 kg malin
    2 czerwone galaretki

Malinowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczamy masło i dodajemy pokruszone na drobno herbatniki. Mieszamy dokładnie i wylepiamy powstałą masą dno formy. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
  • 2. Ubijamy kremówkę i dodajemy 2 śmietan-fixy. Gdy będzie już gęsta, dodajemy serek mascarpone. Rozpuszczamy żelatynę, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, do stężenia.
  • 3. Rozpuszczamy galaretki i wlewamy je do malin. Delikatnie mieszamy, odczekujemy chwilę i tężejące wlewamy na wierzch ciasta.

Porady

Zamiast malin możemy użyć porzeczek, wiśni, truskawek lub borówek. Wersja z samymi owocami, bez galaretki smakuje równie dobrze!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy