Malinowe z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy,
dodajemy cukier, żółtka i obie
mąki z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wlewamy do blachy (36x26 cm) i pieczemy
30 minut w 180 °C. Studzimy
i nasączamy (np. herbatą
z cytryną).
2.Masa chałwowa: szklankę
mleka zagotowujemy z cukrem.
Wlewamy mąkę wymieszaną
z 1/2 szkl. mleka i żółtkami.
Chwilę gotujemy
i studzimy. Masło ucieramy,
stopniowo dodając budyń
i chałwę. Masę wykładamy
na biszkopt. Schładzamy.
3.Masa malinowa: galaretki
rozpuszczamy w 750 ml wrzącej
wody. Maliny lekko rozmrażamy,
wkładamy do ciepłej
galaretki. Wylewamy na masę
chałwową. Schładzamy.
4.Ptasie mleczko: galaretki
rozpuszczamy w 1/2 litra
wrzącej wody. Śmietankę
ubijamy z cukrem i dodajemy
do tężejącej galaretki. Ptasie
mleczko wylewamy na masę
malinową. Ciasto wkładamy
do lodówki na ok. 2 godziny.
Komentarze