"Malinowe wspomnienie lata"

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Lekki biszkopt z malinowym kisielem, masą budyniową z dodatkiem mascarpone i delicjami malinowymi.

Składniki:

  • na biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki tortowej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    dodatkowo:
    1 szklanka przecieru malinowego
    1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    100 g miękkiego masła
    budyń śmietankowy bez cukru (na 0,5 l mleka)
    1 i 2/3 szklanki mleka
    4 łyżki cukru
    125 g serka mascarpone (pół opakowania)
    2 - 2,5 opakowania delicji o smaku malinowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

"malinowe wspomnienie lata" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: ubijamy białka jajek z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka cały czas ubijając. Następnie dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach 24cm x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut. Studzimy.
  • 2. Przecier malinowy zagotowujemy. Czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzamy w 1/3 szklanki wody i wlewamy do gorącego przecieru, mieszamy i zagotowujemy, odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. Przygotowujemy budyń do masy: 1 szklankę mleka zagotowujemy z 4 łyżkami cukru. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy do wrzącego mleka z cukrem, gotujemy chwilę do zgęstnienia. Gorący budyń przelewamy do miseczki i powierzchnię przykrywamy dokładnie folią spożywczą - zapobiegnie to utworzeniu się kożucha. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 4. Miksujemy miękkie masło, cały czas miksując dodajemy po łyżce zimny budyń, 2 łyżki zimnego kisielu z przecieru malinowego i serek mascarpone.
  • 5. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy, odwracamy i zdejmujemy papier. Na powierzchni odwróconego biszkoptu rozsmarowujemy kisiel z przecieru malinowego, następnie wykładamy masę. Wyrównujemy powierzchnię i układamy delicje. Wstawiamy ciasto do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Porady

Do ciasta można wykorzystać przecier malinowy ze słoiczka np. według tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-przecier-malinowy-4 lub przygotować przecier w sposób podany w tym przepisie z 35 dag malin i 10 dag cukru. Jeśli chcemy, aby delicje na cieście były ułożone blisko siebie, potrzeba ok. 2,5 opakowania, jeśli rozłożymy delicje w niewielkich odstępach, wystarczą dwa opakowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Czwartek 11.09.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=119

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować