Malinowe placuszki

4.48 (195 ocen)

  • 15 min

Polecam serdecznie, placki robiłam w wersji dla alergika uczulonego na nabiał,ale z mlekiem będą jeszcze smaczniejsze :)

  • 15 min

Składniki:

  • 1 jajko
    1/4 szklanki wody (oczywiście można ją zastąpić mlekiem)
    szczypta soli
    4-5 łyżek mąki
    garść malin
    cukier puder do posypania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki Naleśniki

Malinowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białko ubijam na sztywno ze szczyptą soli. W drugiej misce miksuję żółtko z wodą (lub mlekiem) i dodaję mąkę. Ciasto powinno być gęste. Następnie dodaję ubitą pianę i mieszam łyżką, aż składniki się połączą.

    Na koniec dodaję garść umytych i osuszonych malin (można je lekko rozgnieść widelcem). Ciasto mieszam.

    Na patelni rozgrzewam olej i łyżką kłądę porcje ciasta. Smażę z obu stron na rumiany kolor.

    Puszyste placuszki podaję oprószone cukrem pudrem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować