Malinowe masło

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pięknie czerwone, smakowe masło na słodko z malinami i miodem. Można je posmarować na bułce i zjeść tylko w takim duecie, można dodać plasterek białego sera albo położyć na wierzchu pierogów lub kopytek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 50 g masła
    100 g malin
    2 płaskie łyżki miodu

Malinowe masło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny rozgnieść widelcem, zagotować w rondelku (można pogotować ok. 2 minut, wtedy będzie trwalsze masło). Zdjąć z palnika, dodać miód, wymieszać. Ostudzić. Dodawać do miękkiego masła po 1 łyżce masy malinowej ucierając łyżką aż do wykorzystania malin i do uzyskania jednolitego w barwie masła (będzie dość rzadkie). Wyłożyć na grubą folię, ja wykorzystałam woreczek na mrożonki, zawinąć w rulon, włożyć do jakiegoś pojemnika i wstawić do zamrażarki na ok. 2-3 godziny. Rozwinąć z folii, przełożyć do maselniczki i przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy