Malinowe masełko

0 (0 ocen)

Masełko idealnie pasuje do świeżej bułki lub chałki. Polecam przygotować na Walentynki by słodko i pysznie zacząć dzień.

Składniki:

  • Składniki:
    • 100 g masła,
    • 4 łyżki cukru,
    • 1 łyżka malinowej galaretki,
    • 300-350 g malin (mogą być mrożone)

Malinowe masełko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny miksujemy i przecieramy przez sito by usunąć pestki.
    Gotowy sok stawiamy na gazie. Dokładamy do niego cukier i gotujemy razem około 5-10 minut, by delikatnie odparował. Następnie zdejmujemy z ognia i dokładamy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

    Masło ucieramy. Do utartego dokładamy zagęszczony, malinowy, przestudzony sok. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do dowolnego pojemniczka, miseczki. Odstawiamy do lodówki do stężenia na minimum 1 godzinę. Gotowe.

Porady

Tak posmarowane pieczywo można zajadać samo lub z dodatkiem np. białego sera. Masło to można także położyć na wierzchu ciepłych pierogów, knedli, czy kopytek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy