Malinowe lustro

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny smak lata

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    8 łyżek mąki
    6 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ubić biszkopt i upiec na złoty kolor.

    Masa:

    1 kg malin
    25 dag cukru
    6 żółtek
    1 szklanka mleka
    1 łyżka mąki
    5 łyżeczek żelatyny
    2 szklanki śmietany kremówki

Malinowe lustro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny zmiksować, przetrzeć przez sito, odlać 2 szklanki przecieru.
    Żółtka utrzeć z cukrem do białości , dodać mąkę, mleko zagotować – wlewać cienkim strumieniem do żółtek ciągle ucierając. Naczynie włożyć do drugiego naczynia z wrzącą wodą i ucierać aż do zgęstnienia- ostudzić. Wymieszać z malinami i żelatyną ( żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wody). Tężejącą masę wymieszać z ubitą śmietaną i wylewać na biszkopt.
    Odlany mus malinowy 0,5 litra ( uzupełnić ewentualnie sokiem lub wodą ) wymieszać z 1 galaretkę malinową i 2 łyżeczkami żelatyny. Tężacy mus rozprowadzić delikatnie na masie malinowej- zastudzić.

Komentarze

Podobne przepisy