Malinowe lody

0 (0 ocen)

Lody te możemy przygotować także z wykorzystaniem innych owoców (borówek, truskawek, porzeczki, jeżyny). Malinowe to jednak moje ulubione. Polane sosem smakują znakomicie.

Składniki:

  • Lody:
    • 300 ml śmietanki 30%,
    • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego,
    • 400 g świeżych lub mrożonych malin,

    Sos:
    • 1,5 szklanki malin,
    • 1 łyżka kopiata galaretki malinowej

Malinowe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • usuwanie pestek 1. Maliny miksujemy i przecieramy przez sito by usunąć pestki.
  • przed zamrożeniem 2. Śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy skondensowane mleko. Ubijamy razem. Do puszystej masy wlewamy wczesnej przygotowany malinowy sok. Dokładnie mieszamy całość. Przekładamy do zamrażalnika. Po około 1 godzinie mrożenia lody mieszamy. Czynność powtarzamy około 3-4 razy co 0,5-1 godziny zamrażania.

    Gotowe lody podajemy polane malinowym sosem
  • 3. Sos:
    Maliny miksujemy. Usuwamy pestki przecierając otrzymany mus przez sito.
    Sok zagotowujemy i dokładamy do niego galaretkę. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowym polewamy lody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy