Lody te możemy przygotować także z wykorzystaniem innych owoców (borówek, truskawek, porzeczki, jeżyny). Malinowe to jednak moje ulubione. Polane sosem smakują znakomicie.
Składniki:
Lody:
• 300 ml śmietanki 30%,
• 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego,
• 400 g świeżych lub mrożonych malin,
1.Maliny miksujemy i przecieramy przez sito by usunąć pestki.
2.Śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy skondensowane mleko. Ubijamy razem. Do puszystej masy wlewamy wczesnej przygotowany malinowy sok. Dokładnie mieszamy całość. Przekładamy do zamrażalnika. Po około 1 godzinie mrożenia lody mieszamy. Czynność powtarzamy około 3-4 razy co 0,5-1 godziny zamrażania.
Gotowe lody podajemy polane malinowym sosem
3.Sos:
Maliny miksujemy. Usuwamy pestki przecierając otrzymany mus przez sito.
Sok zagotowujemy i dokładamy do niego galaretkę. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowym polewamy lody.
Komentarze