Malinowe fale dunaju

4.5 (192 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Dwukolorowe ciasto z malinami i słodką śmietanową pianką to wspaniały deser na różne okazje,zachwyca wyglądem i smakiem:)Przepis na ciasto znalazłam w książce kulinarnej,nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała go po swojemu i wyszło całkiem nowe ciasto.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto na formę o wym 24/28 cm:
    5 jaj
    2 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    25 dag margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka
    2 szklanki świeżych malin

    Masa:
    500 g śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    2 śmietan fiks
    1/2 szklanki malin
    100 g mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Fale dunaju Desery

Malinowe fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Ciasto Margarynę rozpuścić w rondelku przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę,zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypywać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia na przemian wlewać rozpuszczoną margarynę.Ciasto podzielić na dwie równe części,do jednej wsypać kakao i wlać mleko,wymieszać.
  • dodajemy maliny 2. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylać jasne ciasto a na wierzch ciasto ciemne,powciskać umyte i osuszone maliny. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 40 minut.Upieczone ciasto wystudzić.
  • Przekładamy kremem malinowym 3. Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier puder i śmietan fiksy,zmiksować po chwili dodać maliny i wymieszać.Tak przełożonym kremem posmarować wierzch zimnego ciasta,posypać startą na tarce mleczną czekoladą.Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować