Malinowe cudo

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne letnie ciasto. Polecam szczególnie na upalne dni.

Składniki:

  • MASA I:
    500g kremówki,
    galaretka cytrynowa,
    3 łyżki cukru pudru.

    MASA II:
    2 szkl. mleka,
    25 dag wiórków kokosowych,
    kost. masła (25dag),
    1/3 szkl. cukru pudru.

    PONADTO:
    30 dag malin,
    15 dag podłużnych biszkoptów,
    tabliczka mlecznej czekolady,
    galaretka malinowa.

Malinowe cudo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić w 450ml wrzątku, przestudzić. Kremówkę ubić z cukrem, ubijając, powoli wlewać galaretkę. Schładzać, aż stężeje.
  • 2. Wiórki zagotować z mlekiem, gdy zgęstnieje ostudzić. Masło utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce kokosu.
  • 3. Na dnie tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć biszkopty, na to masę I, masę II. Na wierzchu ułożyć maliny. Galaretkę rozpuścić w 1/2l wrzątku, tężejącą wylać na maliny, schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy