Malinowe "co nieco"

0 (0 ocen)

  • 15 min

Ma coś w sobie z Panny Cotty i sernika na zimno, idealne połączenie mlecznej masy z lekko kwaśnymi malinami, mniam:)

  • 15 min

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    1 szklanka śmietanki 30%
    6 łyżeczek żelatyny
    1 opakowanie galaretki malinowej lub wieloowocowej
    1 cukier wanilinowy
    1/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki cukru-pudru
    2 szklanki malin
    kilka biszkoptów na spód

Malinowe "co nieco" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Maliny i cukier puder miksujemy blenderem i dodajemy do galaretki.
  • 2. 6 łyżeczek żelatyny namaczamy w 1/2 szkl. zimnej wody.
    Mleko, śmietankę 30%, cukier i cukier wanilinowy zagotowujemy i dodajemy namoczoną żelatynę.
  • 3. Formę, w której będziemy schładzać deser smarujemy olejem, aby ułatwić jego późniejsze wyjęcie.
  • 4. Mleczną masę i galaretkę z malinami przekładamy na przemian do formy, schładzając w lodówce po każdej wylanej warstwie.
  • 5. Deser zostawiamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Następnie wyjmujemy z formy i jemy:)

Porady

Aby poszczególne warstwy szybciej stężały, należy (po każdej wylanej warstwie) włożyć deser do zamrażarki na ok. 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy