Malinowa zebra

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne i efektowne ciasto z sezonowymi owocami :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto: 5 jajek, 2,5 szkl. maki, 1,5 szkl. cukru, 1 szkl. wody, 1 szkl oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 cukier waniliowy, 3 łyżki kakao, 3 łyżk kisielu malinowego lub truskawkowego.
    Krem: ok. 330g śmietany 30%, 250g. serka mascarpone, ok. 1/2 szkl. cukru pudru, cukier waniliowy, ok. 50g. czekolady mlecznej lub gorzkiej
    Wierzch: 200g malin, 2 galaretki malinowe lub truskawkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Malinowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę i proszek do pieczenia oraz wodę i olej. Wymieszać i podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki kisielu, można dodać również łyżeczkę soku malinowego - ciasto ładnie się zabarwi. Na środek wysmarowanej tłuszczem blachy wlewać na przemian po 1 łyżce masy ciemnej i jasnej. Piec w temp. 180 st. przez ok. 60 min.
  • 2. Krem: Kremówkę ubić z cukrem pudrem niemal na sztywno. Dodać mascarpone i cukier waniliowy. Ubijać delikatnie, by nie rozwarstwić śmietany. Dodać czekoladę pokrojoną lub startą na tarce.Delikatnie wymieszać.
  • 3. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wyrównać szpatułką lub długim nożem. Na kremie ułożyć maliny wg uznania. Galaretki rozpuścić w 750 ml. wody (3 szkl.) i odstawić do lekkiego stężenia. Maliny zalać tężejącą galaretką i pozostawić w lodówce na 2-3 godz. Smacznego!

Porady

Do przygotowania ciasta można użyć również innych owoców, a zamiast 3 łyżek kisielu można dodać do ciasta 3 łyżki mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować