MALINOWA ROZKOSZ

4.5 (193 ocen)

  • 3 godz.

Przepis jest wynikiem wielu prób i pomysłów. Oryginalnie jest to ciasto z jagodami ale z malinami smakuje najlepiej.

  • 3 godz.

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    400g mąki tortowej
    250g zimnej margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek
    PIANKA:
    5 białek
    160g cukru pudru
    małe opakowanie cukru waniliowego
    2 budynie waniliowe
    230 ml oleju
    PONADTO:
    500g malin
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Malinowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Masło pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sypkich składników. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części po ok 60% i 40% jego objętości. Włożyć je do zamrażalnika. Kiedy będzie dobrze zamrożone większą część zetrzeć na tarce, na grubych oczkach do wyłożonej papierem blachy (30x20). Lekko ugnieść. Zapiec w piekarniku przez 20 min. w 190 stopniach. Całkowicie wystudzić.
    Białka ubić na sztywno. Cały czas mieszając na najwyższych obrotach dodawać po łyżce cukier, proszek budyniowy i strużka olej. Pianę wyłożyć na wystudzony spód. Poukładać gęsto maliny tak jak na zdjęciu( dziurkami do góry). Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta i piec ok 30 min. w 190 stopniach. Upieczone ciasto wyjąc do ostygnięcia. Można udekorować bitą śmietaną i listkami mięty.

Porady

Ciasto kruche najlepiej jest zrobić wcześniej i na noc zostawić w zamrażalniku. Do ciasta można użyć różnych owoców sezonowych a także te zamrożone (nie rozmrażamy ich wcześniej).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować