Malinowa kokietka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mascarpone, bakalie, maliny podbiją serca rodziny!

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g sera mascapone
    1 szklanka śmietany 36%
    3 łyżki cukru pudru
    0,5 szklanki bakalii (rodzynki, migdały, żurawina, itd)
    0,5 szklanki malin
    skórka otarta z 1 cytryny
    skórka otarta z 1 pomarańczy (opcjonalnie)
    sok wyciśnięty z 1 pomarańczy (opcjonalnie)

Malinowa kokietka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę keksową wykładamy folią spożywczą.
  • 2. Ser mascapone miksujemy kilkanaście sekund.
  • 3. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Mieszamy ją delikatnie z serem. Do masy dodajemy posiekane bakalie i skórki cytrusów.
  • 4. Do masy wlewawamy sok z pomarańczy i łączymy go z masą. Następnie wsypujemy maliny i lekko mieszamy.
  • 5. Masę serową przekładamy do formy. Wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin (najlepiej na całą noc).
  • 6. Po wyjęciu z lodówki przekładamy na talerz, odwracając formę.

Porady

Sernik można oblać musem malinowym. Pół szklanki malin i 2 łyżki cukru podgrzewamy kilkanaście sekund i zdobimy nimi wierzch ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy