SOS ŚMIETANOWY
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól
pieprz
400 ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżki posiekanej natki pietruszki (lub innych ziół: rozmarynu, tymianku)
DODATKI
szpinak (do części sosu dodaj szpinak, podduś, aż zmięknie i wyłóż na ciasto)
brokuły
ser feta
pestki dyni
wędzony łosoś
wiórki parmezanu lub oscypka
zer pleśniowy
mozzarella
Małe pizze na puszystym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Drożdże rozmieszaj z miodem i mąką. Zalej ciepłą wodą, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
2.Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj olej i spieniony drożdżowy rozczyn. Ciasto wymieszaj dokładnie. Miskę odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło dwukrotnie.
3.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób. Podziel je na mniejsze części i uformuj małe placuszki. Małe pizze wyłóż na wytłuszczoną lub wyłożoną papierem blaszkę. Nałóż sos i dodatki. Odstaw na chwilę do ponownego wyrośnięcia.
4.Pizze piecz 15-20 minut w 200 stopniach.
5.SOS ŚMIETANOWY: Na oleju i maśle podduś drobno pokrojoną cebulę. Po 5 minutach dodaj posiekany czosnek.
6.Dodaj sól i pieprz. Cebulę zalej śmietanką, gotuj, aż sos zgęstnieje.
Komentarze