Małe pizze na puszystym cieście

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Chodźmy na pizzę! Kupmy mąkę i drożdże, niech resztę podpowie nam wyobraźnia. Każda pizzerka może mieć inne nadzienie. Pizza gotowa!

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO
    40 g świeżych drożdży
    1.5 szklanki ciepłej wody
    1 łyżeczka miodu rzepakowego
    1 łyżka mąki pszennej
    4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oleju pistacjowego

    SOS ŚMIETANOWY
    2 duże cebule
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    1 łyżka masła
    sól
    pieprz
    400 ml śmietanki kremówki 30%
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki (lub innych ziół: rozmarynu, tymianku)

    DODATKI
    szpinak (do części sosu dodaj szpinak, podduś, aż zmięknie i wyłóż na ciasto)
    brokuły
    ser feta
    pestki dyni
    wędzony łosoś
    wiórki parmezanu lub oscypka
    zer pleśniowy
    mozzarella
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Małe pizze na puszystym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Drożdże rozmieszaj z miodem i mąką. Zalej ciepłą wodą, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
  • 2. Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj olej i spieniony drożdżowy rozczyn. Ciasto wymieszaj dokładnie. Miskę odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło dwukrotnie.
  • 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób. Podziel je na mniejsze części i uformuj małe placuszki. Małe pizze wyłóż na wytłuszczoną lub wyłożoną papierem blaszkę. Nałóż sos i dodatki. Odstaw na chwilę do ponownego wyrośnięcia.
  • 4. Pizze piecz 15-20 minut w 200 stopniach.
  • 5. SOS ŚMIETANOWY: Na oleju i maśle podduś drobno pokrojoną cebulę. Po 5 minutach dodaj posiekany czosnek.
  • 6. Dodaj sól i pieprz. Cebulę zalej śmietanką, gotuj, aż sos zgęstnieje.
  • 7. Dodaj natkę pietruszki, wymieszaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować