Małe pizze na drożdżach

0 (0 ocen)

Tradycyjne małe pizze na drożdżach posypane ulubionymi dodatkami. Sos na bazie ketchupu z dodatkiem czosnku, który nadaje sosu wyrazistego smaku. Z przepisu otrzymacie 8 małych pizzerek. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    600 g. mąki pszennej
    300 ml. wody
    24 g. suchych drożdży
    2 łyżki oleju
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka cukru

    Sos:
    ketchup
    przyprawy (oregano, majeranek, czosnek itp.)

    Dodatkowo:
    ser żółty starty
    ulubione dodatki, np. szynka, pieczarki, cebula, salami itp.

Małe pizze na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, a następnie wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto odstawić na 30-60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 2. Sos: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
  • 3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami, podzielić na 8 równych części i uformować z nich koła. Każde posmarować sosem i ułożyć na nim ulubione dodatki. Wierzch obficie posypać startym, żółtym serem. Pizze piec w 180st.C około 15-20 minut. Wyjąć i lekko przestudzić. Podawać jeszcze ciepłe. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy