Tradycyjne małe pizze na drożdżach posypane ulubionymi dodatkami. Sos na bazie ketchupu z dodatkiem czosnku, który nadaje sosu wyrazistego smaku. Z przepisu otrzymacie 8 małych pizzerek. Serdecznie polecam!
Składniki:
Ciasto:
600 g. mąki pszennej
300 ml. wody
24 g. suchych drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
Małe pizze na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, a następnie wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto odstawić na 30-60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2.Sos: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
3.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami, podzielić na 8 równych części i uformować z nich koła. Każde posmarować sosem i ułożyć na nim ulubione dodatki. Wierzch obficie posypać startym, żółtym serem. Pizze piec w 180st.C około 15-20 minut. Wyjąć i lekko przestudzić. Podawać jeszcze ciepłe. Smacznego!
Komentarze