Bardzo szybkie pączki, delikatne – idealny dodatek jako deser do obiadu lub do kawy. Łatwe w wykonaniu.Z tej porcji ciasta wyszło mi 18 sztuk.
20 min
Składniki:
Składniki:
175 g serka na sernik(u mnie rajski twaróg z Włoszczowej) może być z wiaderka
2 szklanki mąki
2 duże jajka lub 3 małe
1 cukier waniliowy
Cukier puder do posypania pączków
Szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Olej do smażenia
Małe pączusie z serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka posolić, dodać cukier waniliowy, serek, wymieszać dokładnie widelcem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy serowo- jajecznej, wymieszać całość na jednolitą masę. Olej rozgrzać, rękami formować małe kulki(ponieważ ciasto się klei do ręki można podsypać mąką lub formować kulki za pomocą łyżki), wrzucać na rozgrzany olej, smażyć na złoty kolor z dwóch stron(pączki się same odwracają). Pączki osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Wystudzone obsypać grubo cukrem pudrem.
Komentarze