Puszyste, miękkie pączusie. Na dwa kęsy. Najlepiej smakują nadziane marmoladą i posypane cukrem pudrem. Z podanych proporcji wychodzi około 20-25 pączków.
2 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na rozczyn :
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
2 łyżki ciepłego mleka
Pozostałe składniki :
280 g mąki pszennej
50 g cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 żółtka
½ szklanki ciepłego mleka
1 łyżka wódki
50 g masła
+ marmolada różana
+ 1 litr oleju rzepakowego
1.Najpierw przygotowuję rozczyn, wszystkie składniki umieszczam w miseczce, mieszam aż się połączą, odstawiam na 15 minut. Masło rozpuszczam w rondelku, odstawiam do przestygnięcia. Do dużej miski wsypuję mąkę i cukry, dodaję żółtka, ciepłe mleko, wódkę i gotowy rozczyn. Mieszam delikatnie łyżką aż składniki się połączą, wówczas dodaję roztopione masło, łączę za pomocą łyżki. Przekładam ciasto na podsypany mąką blat, wyrabiam aż będzie gładkie i elastyczne (ok. 10 min.). Jeśli ciasto będzie się lepić można je podsypać odrobiną mąki (odrobiną!), jeśli dodamy jej zbyt dużo pączki będą ciężkie i suche. Gotowe ciasto przekładam do miski, przykrywam ściereczką, odstawiam na 1 ½ godziny. Po tym czasie wyciągam ciasto, wyrabiam przez chwilę, formuję wałek, odkrawam małe kawałki ciasta, z których formuję kulki. Przykrywam je ścierką i zostawiam na 15 minut. W szerokim garnku rozgrzewam olej do temperatury 175 stopni, wówczas wrzucam pączki (wierzchnią stroną do oleju). Smażę z obu stron aż zbrązowieją (po ok. 3 minuty na stronę). Wyciągam z oleju, układam na ręczniku papierowym, odsączam z nadmiaru tłuszczu. Wystygnięte pączki można nadziać za pomocą szprycy cukierniczej marmoladą różaną i posypać cukrem pudrem.
Komentarze