Małe co nie co,ze śmietaną i konfiturą

0 (0 ocen)

Kruche babeczki ze śmietaną i konfiturą wiśniową

Składniki:

  • Składniki:
    3 i 1/2 szklanki mąki (po połowie tortowej i krupczatki)
    1 i 1/2 kostki margaryny
    1 i 1/3 szklanki cukru pudru
    3 łyżki zimnej wody
    2 żółtka
    Ponadto:
    500ml. śmietana kremówka 30%
    3 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy
    Konfitura wiśniowa

Małe co nie co,ze śmietaną i konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lepienie babeczek 1. Przygotowanie:
    Wszystko wrzucamy do miski. Najpierw siekamy nożem, a jak powstaną grudki, szybko zagniatamy(ciasto można podzielić na dwie części i jedną część wymieszać z odrobiną kakao). Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  • Lepienie babeczek 2. Odrywamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego i wylepiamy nim foremki(w tym celu najlepszymi pomocnikami są dzieci:) )
    Pieczemy około 15-20 minut w temp. 200 st. Piekarnik powinien być nagrzany.Babeczki zostawiamy do wystygnięcia.
  • Konfitura 3. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru.Babeczki rozłożyć na każdą nałożyć ok.łyżeczki konfitury na to szprycą z końcówką gwiazdą wycisnąć śmietanę udekorować pozostałą konfitura.

Porady

Do śmietany można dodać rozrobionej w małej ilości wody zelatynę..Jeśli spody pod babeczki zostaną to można je wykorzystać w póżniejszym czasie przechowujemy je w tedy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy