Małdrzyki czyli placuszki z twarogu

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie kuchni małopolskiej

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - biały ser: 50 dekagramów
    - mąka około: 0.75 szklanki
    - masło lub margaryna: 5 dekagramów
    - jaja: 4 sztuki
    - słodka śmietana 18%: 4 łyżki
    - sól około (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - olej do smażenia około: 0.33 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Małdrzyki czyli placuszki z twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser dwukrotnie zmielić w maszynce. Ucierając dodawać stopniowo po 1 jajku, stopione i przestudzone masło, śmietanę i mąkę. Na koniec dodać szczyptę soli i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję taką jak ciasto na racuchy. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i nakładać porcjami ciasto formując placuszki w taki sam sposób jak racuchy. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z surówką lub sosem lub w wersji na słodko z cukrem lub konfiturami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować