Makron w sosie bananowo – bakaliowym

0 (0 ocen)

Szybki, pyszny obiad, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Do sosu można dodać swoje ulubione bakalie.

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    • 150 g makaronu Tagliatelle,
    • 1 duży banan lub 2 mniejsze,
    • 1 łyżka miodu,
    • Około 0,5 szklanki śmietanki słodkiej,
    • Garść orzechów włoskich,
    • Około 8 moreli suszonych,
    • 3 łyżki rodzynek,
    • 1 łyżka cukru,

Makron w sosie bananowo – bakaliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowany makaron 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i porcjujemy na talerze.
  • obsmażanie orzechów 2. Miedzy czasie przygotowujemy sos. Orzechy siekamy delikatnie. Gotowe prażymy chwilkę na suchej patelni.
  • dodanie miodu i pozostałych bakali 3. Następnie dodajemy do nich miód, cukier, śmietankę oraz pokrojone morele i rodzynki. Całość smażymy, aż sos zacznie gęstnieć.
  • dodanie bananów 4. Pod koniec wrzucamy do niego pokrojonego banana. Moment razem podgrzewamy. Sos wykładamy na ugotowany makaron. Podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy