Makrela w sosie warzywnym

0 (0 ocen)

Makrela to ryba na każdą kieszeń i przy odrobinie fantazji można zrobić z niego całkiem niezłą potrawę. Z warzywami smakuje pysznie i ciekawie.

Składniki:

  • Składniki:
    • 4-5 makreli
    • 1 duża marchewka,
    • Jedna pietruszka,
    • ½ selera,
    • Biała część pora,
    • 1 cebula,
    • ¾ szklanki zielonego groszku ( z zalewy lub ugotowany Świeży),
    • ¼ szklanki oleju do sosu,
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    • Olej do smażenia,
    • 2 łyżki ketchupu,
    • Kilka ziaren ziela angielskiego,
    • Kilka listków laurowych,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Mąka, 2 jajka, bułka tarta do panierki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makrela w sosie warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby myjemy, osączamy i posypujemy przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce.
    W między czasie przygotowujemy sos.
    Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Cebule kroimy w kostkę i rumieniony na oleju. Następnie dokładamy przygotowane warzywa. Składniki smażymy razem przez chwilę, podlewamy ½ szklanki wody, dodajemy przyprawy i dusimy. Kiedy jarzyny zmiękną dokładamy koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Doprawiamy, aby sos miał wyraźny, pikantny smak.

    Ryby maczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy z obu stron .
    Gotowe przekładamy na półmisek. Polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami, udekorowane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować