•Masa:
•1/2 kg maku
•1 l mleka
•250 g miodu
•100 g cukru
•150 g masła
•4 jajka
•50 g rodzynków
•50 g smażonej skórki pomarańczowej
•50 g orzechów włoskich
•50 g migdałów
•1/2 laski wanilii
•1 łyżka cukru pudru
•Sól
•Ciasto:
•1/2 kg mąki ,40 g drożdży ,250 ml letniego mleka
•Szczypta soli
•1 cukier waniliowy ,50 g cukru
•1 łyżeczka cynamonu
•Skórka tarta z cytryny ,125 g masła
Makowy zawijaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zalać wrzącą wodą ,a następnie ją zlać i wlać mleko. Gotować na małym ogniu 30 min. ,zdjąć z ognia i zostawić na co najmniej 4 godziny. Odcedzić na sicie wyłożonym ściereczką ,odcisnąć i 3 razy przepuścić przez maszynkę. Migdały i orzechy posiekać. W rondlu o szerokim dnie rozpuścić masło i miód. Wrzucić mak i ,mieszając ,10 min. podsmażać na niewielkim ogniu ,pod koniec dodając opłukane rodzynki ,orzechy ,migdały ,skórkę pomarańczową oraz wanilię utłuczoną w moździerzu z cukrem pudrem. Zdjąć z ognia i kiedy masa ostygnie ,wymieszać ją z utartymi z cukrem żółtkami i białkami ubitymi ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Mąkę wymieszać z solą ,cukrem waniliowym ,cynamonem ,skórką z cytryny i 25 g cukru. Pokruszone drożdże i 25 g cukru rozpuścić w mleku ,odstawić na 10 min. ,razem z masłem dodać do mąki. Zagnieść ciasto i odstawić na 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na prostokąt 45x30 cm ,posmarować białkiem. Na ciasto wyłożyć masę makową i rozsmarować. Ciasto pokroić na paski o szerokości 5 cm. 1 pasek zwinąć i ułożyć na środku tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem. Pozostałe paski zwinąć wokół ślimaczka. Ciasto odstawić na 15 min. ,piec ok. 55 min.
Komentarze