2.Mąkę mieszamy ze szczyptą
soli i 4 łyżkami cukru. Wbijamy
jajko i wlewamy rozczyn.
Wyrabiamy jednolite ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy
w ciepłe miejsce. Mak sparzamy
i odcedzamy. Mielimy.
3.Resztę mleka i masła zagotowujemy
z pozostałym cukrem.
Dodajemy cukier waniliowy
i mak. Gotujemy ok. 20
minut na małym ogniu, ciągle
mieszając. Do masy makowej
dodajemy bakalie, sok i skórkę
z cytryny, cynamon, aromat,
miód i szczyptę soli.
4.Ciasto ponownie zagniatamy
i rozwałkowujemy na prostokąt
40x30 cm. Smarujemy masą i zwijamy w roladę. Lekko
spłaszczamy. Białkiem
smarujemy brzegi ciasta. Jeden
bok rolady nacinamy co 2
cm. Końce zlepiamy, formując
wianuszek.
5.Ciasto przekładamy na wyłożoną
pergaminem blachę.
Odstawiamy na 15 minut.
Żółtko mieszamy z kremówką,
smarujemy ciasto. Pieczemy
30 minut w piekarniku rozgrzanym
do temp. 200 °C.
Porady
● Do makowej masy można dodać posiekane orzechy.
● Ciasta można nie nacinać\ i nie zawijać w wianuszek, ale upiec jako podłużną struclę makową.
Komentarze