Makowo serowy przekładaniec z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Składniki suche przesiać przez sitko, wymieszać. Dodać masło posiekać nożem, następnie dołożyć pozostałe składniki i szybko wyrobić. Ciasto podzielić na 3 równe części, rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Masa makowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z masą makową i mąką ziemniaczaną.
3.Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać rozpuszczone i chłodne masło, cały czas ucierając wkładać po łyżce sera, wsypać budyń, wlać aromat. Całość połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
4.Budyń kokosowy: Mąkę wymieszać z proszkiem budyniowym. Odlać 0,5 szkl mleka i rozdrobnić w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i kokosem. Do gotującego się mleka wlać roztwór. Ugotować budyń. Gorący przelać na ciasto. Przykryć drugim płatem ciasta. Wyłożyć przygotowaną masę makową. Przykryć ostatnim ciastem. Na niego wyłożyć masę serową. Piec ok. 60 minut w 190 stopniach. Udekorować według uznania.
5.Blaszka o wymiarach:25x40cm
Porady
Masę serową należy przygotować na samym końcu, aby piana z białek za bardzo nie opadła.
Komentarze