Makowo-kokosowe ciasto z żurawiną

4.5 (171 ocen)

Ciasto makowo, migdałowo, kokosowe do tego budyniowy krem i dodatek lekko kwaskowatej żurawiny. Idealne na świąteczny stół z pewnością zaskoczycie gości.

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g suchego maku
    100 g kokosu
    100 g mielonych migdałów
    80 g cukru
    8 białek
    4 żółtka
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    0,5 l mleka
    1 budyń waniliowy
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    4 żółtka
    1 łyżeczka mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka soku z cytryny
    200 g masła

    Masa z żurawiny
    120 g żurawiny suszonej
    2 łyżki cukru
    150 ml wody
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    75 ml wiśniówki
    Polewa
    100 g białej czekolady
    4 łyżki kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Makowo-kokosowe ciasto z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubijać mikserem, stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo aż białka będą sztywne, białe i lśniące. Nadal miksować i dodawać po jednym żółtku. Wymieszać w naczyniu kokos, migdały, mak i proszek do pieczenia. Wsypać do białek i powoli wymieszać drewnianą łyżką. Masę wylać na blachę o wymiarach 40*27 cm , wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Wyjąć i ostudzić. Przekroić na pół. Krem: w szklance mleka zmiksować żółtka, budyń i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami, wlać zmiksowane mleko i mieszając, zagotować. Budyń nakryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać sok z cytryny. Masa z żurawiny: do garnka wlać wodę, dodać cukier, żurawinę, sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około 12-15 minut. W wiśniówce rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej wlać do żurawiny i zagotować. Odłożyć do ostudzenia. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z śmietaną. Letnią polewę rozsmarować na cieście. Warstwy ciasta: ciasto, masa z żurawiny, krem budyniowy, ciasto, polewa. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce by krem stężał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować