Makowo – kakaowa bajka

4.33 (3 ocen)

Kolejna wariacja dla wielbicieli maku!!!!

Składniki:

  • Ciasto kakaowe:
    4 jajka
    1,5 szkl cukru
    1,5 szkl mąki
    Margaryna
    3 łyżki kakao
    6 łyżek wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody

    Ciasto makowe:
    6 jajek
    20 dag cukru pudru
    30 dag suchego maku
    O,5 kostki margaryny
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Olejek migdałowy
    Ulubione bakalie
    2 łyżki fusów z kawy lub kawa rozpuszczalna w proszku
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowo – kakaowa bajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta kakaowego:
    W rondelku rozpuścić margarynę, wodę, cukier i kakao. Krótko zagotować. Lekko przestudzić. Do letniej masy dodać żółtka cały czas ucierając oraz mąkę z proszkiem i sodą. Na końcu ubić białka i delikatnie połączyć z ciastem.
  • 2. Przygotowanie ciasta makowego:
    Mak sparzyć, ostudzić, zemleć 2 razy w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem dodać margarynę i cały czas ucierać aż powstanie puch. Następnie stopniowo dodawać mak, bakalie, olejek i fusy z proszkiem. Białka ubić na sztywno delikatnie połączyć z ciastem. Oba rodzaje ciast wykładać kleksami na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka ok. 50 min w temp 190C. Dowolnie udekorować.

Porady

Białka do obu ciast najlepiej ubić przed samym przełożeniem do formy. ciasta wtedy nie opadną i będą puszyste. Masę makową można przyprawić swoimi ulubionymi dodatkami. Nie trzeba kurczowo trzymać się przepisu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować