Makowo- kajmakowy mazurek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jeśli u kogoś w domu nie było do tej pory tradycji pieczenia mazurków polecam właśnie ten przepis. Jest prosty w przygotowaniu, a efekt pyszny. Mazurki jak najbardziej warto, a nawet trzeba wprowadzić do Wielkanocnego menu:).

Składniki:

  • Makowy spód 24/36 cm:
    • 1 szklanka białek,
    • 1 szklanka cukru,
    • 1 szklanka suchego maku,
    • 1 szklanka mąki,
    • 125 gram masła,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • Szczypta soli
    Dodatkowo:
    • Duża paczka herbatników,
    • 1 i 1/3 puszki masy kajmakowej,
    • Orzechy, morele, płatki migdałowe do dekoracji,
    • Czekolada do wykonania napisu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery

Makowo- kajmakowy mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane sypkie składniki oraz tłuszcz 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę, proszek do pieczenia oraz mak łączymy ze sobą.
  • ubite białka 2. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
  • łączenie składników 3. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy sypkie składniki i wlewamy tłuszcz. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Makowy spód pieczemy około 30 minut w 180°C.
    Upieczony studzimy.
  • przekładanie 4. WYKOŃCZENIE: Na upieczony spód wykładamy 1/3 kajmaku. Przykrywamy go herbatnikami. Herbatniki także smarujemy porcją kajmaku (1/3). Ponownie przykrywamy herbatnikami. Wierzch wykańczamy ostatnią częścią masy kajmakowej (1/3).
    Mazurek dowolnie dekorujemy. Brzegi wykończyłam połówkami orzechów włoskich. Kwiaty wykonane są z moreli i płatków migdałowych, a napis z rozpuszczonej czekolady. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować