Makówki świąteczna potrawa śląska

4.5 (180 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

zachwycająca potrawa,którą można wykorzystać jako danie główne, lub deser, jedyna w swoim rodzaju, im starsza, tym smaczniejsza

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mak mielony (do kupienia w Auchanie -rewelacyjny): 70 dekagramów
    - wek,baton,długa bułka (bnazwa bułki w zalezności od regionu): 1 sztuka
    - mleko w woreczku (nie z kartonu): 3 litry
    - masło (3 kostki): 60 dekagramów
    - cukier: 0.5 kilograma
    - rodzynki: 0.5 kilograma
    - cukier waniliowy: 8 opakowań
    - aromat migdałowy: 3 sztuki
    - orzecy łuskane włoskie, oraz laskowe po: 25 dekagramów
    - płatki migdałowe: 20 dekagramów
    - wiórki kokosowe: 15 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makówki świąteczna potrawa śląska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makówki świąteczna potrawa śląska-konkurs_patelnia 1. PRZEPIS WYSTARCZA NA 2 DUŻE MISY
    mak zmielić, wek pokroić w jak
    najcieńsze plastry( nie kupować weka krojonego , bo jest za grubo
    krojony),orzechy posiekać drobno,rodzynki przepłukać, mleko w dużym naczyniu doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz na średni i dodać masło,olejek zapachowy , cukier, cukier waniliowy, i
    rodzynki - potrzymać w gorącym mleku 5 minut mieszając warzechą, po czasie dodać mak i zmniejszyć gaz na najmniejszy stopień- parzyć mak 3-4 minuty.
    Zdjąć mak z ognia i przygotować duże drobne sito( takie jak do przesiewania mąki).
    Przygotować naczynia w których umieścisz makówki.
    Teraz każdą kromeczkę weka na sekundę zanurzać w roztworze makowo-mlecznym i szybciutko wykładać tak nasączonymi wekami dno naczynia, następnie na sito nabierać z garnka mak z zawartością rodzynek(chwilę poczekać aż mleko spłynie, choć generalnie ma być to dość wilgotne),taki mak przekładać na weki ułożone w naczyniu. Wierzch maku posypywać gęsto orzechami,następnie posypać orzechowy wierzch kokosem i jeszcze warstwą migdałów(ja jako ostatnią warstwędaję jeszcze dodatkowo cukier, ale wtedy potrawa jest bardzo słodka i u mnie właśnie w tej postaci lubiana najbardziej)-teraz powtarzamy:znów wek moczony w roztworze, potem odkapany mak z rodzynkami, orzechy, kokos i migdały-powtarzać aż zabraknie składników
    .Schłodzić i podawać w salaterkach nabierając od spodu warstwami, ślinka cieknie.
    UWAGA: ja pozostały płyn mleczno-makowy zlewam do miseczki lub garnuszka ,wstawiam do lodówki i przy podaniu makówek bezpośrednio do jedzenia odlewam odrobinę tego płynu i
    podgrzewam go ,polewam makówki żeby były wilgotne i

    .... juz się
    ślinię. w wersji lait mozna polać je zwykłym mlekiem ,ale to juz nie
    ten sam smak.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować