1.Spód :
białka ubić na sztywno z cukrem
wsypać mak i wiórki kokosowe
wszystko razem wymieszać
masę wylać na natłuszczona blachę i piec 30 min w tem. 180 stopni.
Po upieczeniu wystudzić
2.Krem :
Połowę mleka zagotować z cukrem.
Mąkę i żółtka rozmieszać z resztą mleka i wlać do wrzącego mleka .
Mieszając gotować , aż budyń zgęstnieje .
Zdjąć z ognia odstawić do ostudzenia . Całkowicie zimny budyń utrzeć z masłem lub margaryną na gładką masę. Dodać kilka kropli olejku migdałowego , wymieszać.
3.Krem budyniowy wyłożyć na wystudzone ciasto . Kilkanaście biszkoptów skropić wódką . Biszkopty ułożyć na wierzch kremu . Ciasto polać płynna czekoladą. Według upodobania można posypać wiórkami kokosowymi.
Porady
Beza musi być dobrze wysuszona. Ja zamiast czystej wódki używam Sambuki ( wódka anyżowa )
Komentarze