Makowiórek

4.5 (174 ocen)

  • 60 min

Smak z którym kojarzę dzieciństwo

  • 60 min

Składniki:

  • 6 białek
    1,5 szkl. cukru
    1 szkl maku
    5 dkg wiórek kokosowych

    Krem :
    1 szkl mleka
    1 szkl cukru
    6 żółtek
    3 łyżki mąki
    kostka masła lub margaryny
    esencja migdałowa
    okrągłe lub podłużne biszkopty
    kieliszek wódki
    opakowanie gorzkiej czekolady

Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiórek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód :
    białka ubić na sztywno z cukrem
    wsypać mak i wiórki kokosowe
    wszystko razem wymieszać
    masę wylać na natłuszczona blachę i piec 30 min w tem. 180 stopni.
    Po upieczeniu wystudzić
  • 2. Krem :
    Połowę mleka zagotować z cukrem.
    Mąkę i żółtka rozmieszać z resztą mleka i wlać do wrzącego mleka .
    Mieszając gotować , aż budyń zgęstnieje .
    Zdjąć z ognia odstawić do ostudzenia . Całkowicie zimny budyń utrzeć z masłem lub margaryną na gładką masę. Dodać kilka kropli olejku migdałowego , wymieszać.
  • 3. Krem budyniowy wyłożyć na wystudzone ciasto . Kilkanaście biszkoptów skropić wódką . Biszkopty ułożyć na wierzch kremu . Ciasto polać płynna czekoladą. Według upodobania można posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Beza musi być dobrze wysuszona. Ja zamiast czystej wódki używam Sambuki ( wódka anyżowa )

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować