makowiec zawijany...

4.48 (172 ocen)

mój pierwszy makowiec, zdjęcie średnio wyjściowe bo stare ale wymienię na Boże Narodzenie ;)

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    3 szklanki mąki pszennej
    180 ml mleka
    150 g margaryny
    6 żółtek
    45 g drożdży
    6 łyżek cukru
    1,5 łyżki oleju
    pół łyżeczki soli
    1,5 łyżki spirytusu (ja dałam 3 łyżki wódki)
    laska wanilii

    Masa makowa:

    500 g maku
    250 g cukru
    100 g rodzynków
    50 g orzechów włoskich
    1 łyżka miodu
    olejek migdałowy do smaku
    cynamon do smaku
    1 łyżka margaryny
    skórka pomarańczowa, jeśli ktoś lubi

    Ponadto:

    trochę maku do dekoracji
    pergamin
    olej
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec zawijany... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy z cukrem oraz ciepłym mlekiem i odstawiamy na około 15 minut. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

  • 2. Masa makowa: Mak zalewamy wrzącą wodą, tak do pokrycia. Po wystygnięciu odcedzamy wodę i mielimy go przez maszynkę dwukrotnie. Wrzucamy do niego wszystkie pozostałe składniki (orzechy włoskie posiekane, margarynę nie rozpuszczona). Mieszamy; na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

  • 3. Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy prostokątne placki, nakładamy masę makową. Zawijamy. Po czym owijamy go szczelnie w posmarowany olejem pergamin, można zostawić ciut luzu, ale naprawdę mało, około pół cm nada mu to piękny kształt. W końcach zostawiamy około 3 cm papieru nie zakrywając boków. Wstawiamy do letniego piekarnika, pieczemy ok 30-40 min. w 180-190 st. Jak jest już brązowy, wyjmujemy. Ciasto polewamy lukrem i posypujemy makiem, można też orzechami, rodzynkami..

  • 4. przepis na lukier:
    pół szklanki cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody. Rozetrzeć na gładką masę.

Porady

Z podanych proporcji wychodzą 3 makowce o długości koło 38cm. Można dodac gotową mase makową, ale wtedy polecam dodać więcej bakalii i czasem zdarza się taka trochę rzadka więc należy ubić 2 białka na sztywna piane i dodać do masy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować