Makowiec zawijany

4.49 (156 ocen)

Makowiec zawijany

Składniki:

  • Składniki : ( 2 makowce )

    500g mąki,
    40g świeżych drożdży,
    250ml ciepłego mleka,
    4 żółtka,
    250g cukru,
    60g roztopionego masła,
    szczypta soli,
    masa makowa. ( do masy makowej nie użyłam bakalii )
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec zawijany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowiec zawijany 1. Przygotowanie :

    Przygotuj zaczyn. Do miseczki dodaj pokruszone drożdże. Wlej 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżkę mąki oraz łyżkę cukru. Wymieszaj składniki. Odstaw na 10 minut.

  • 2. Żółtka ubij z cukrem na puszysta masę. Do miski wsyp mąkę, sól. Dodaj mleko i roztopione masło. Wlej zaczyn i puszyste żółtka. Wyrób elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto podziel na dwie części. Każdą cześć rozwałkuj. Posmaruj masą makową i zwiń w roladkę. Końce ze sobą zlep. Zawiń w papier do pieczenia. Końce ze sobą zwiąż nitką. Odstaw ponownie na 15 minut.

  • 4. Makowce włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 50-55 minut.

    Makowiec polej lukrem lub czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować