Makowiec zawijany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Najpierw przygotować zaczyn do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem.Zalać letnim mlekiem.Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.Następnie dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć ściereczką Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).
2.Masa makowa:
Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Następnie do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta.
3.Polewa:
Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem , dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy
4.Wykonanie makowca:
Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć jak roladę, a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem.Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie.Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić.Ciasto polać polewą i ozdobić.
Porady
Masa makowa może też być kupna :) Z podanego przepisu wyjdzie 3 makowce, po 35 cm :)Nie jest konieczne pozostawianie uformowanych makowców do ponownego wyrośnięcia, ale można je odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce.
Komentarze