Makowiec zawijany

4.51 (170 ocen)

Pyszny idealny do niedzielnej kawki :)

Składniki:

  • Ciasto:
    -3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
    -180ml letniego mleka
    -150g masła, roztopionego i przestudzonego
    -6 żółtek
    -45g świeżych drożdży
    -6 łyżek cukru
    -pół łyżeczki soli
    -1,5 łyżki spirytusu
    Masa makowa:
    -500g maku
    -17 g jasnego brązowego cukru
    -100g rodzynek
    -50g orzechów włoskich, posiekanych
    -3 łyżki miodu
    -2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
    -1 łyżeczka cynamonu
    -1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
    -pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    -6 białek
    Polewa czekoladowa:
    -100 ml mleka
    -100 g czekolady
    -15 g cukru
    -15 g masła
    Dekoracja:
    -wiórki kokosowe
    -posiekane orzechy ziemne
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec zawijany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Najpierw przygotować zaczyn do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem.Zalać letnim mlekiem.Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.Następnie dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć ściereczką Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).
  • 2. Masa makowa:
    Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Następnie do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta.
  • 3. Polewa:
    Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem , dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy
  • 4. Wykonanie makowca:
    Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć jak roladę, a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem.Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie.Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić.Ciasto polać polewą i ozdobić.

Porady

Masa makowa może też być kupna :) Z podanego przepisu wyjdzie 3 makowce, po 35 cm :)Nie jest konieczne pozostawianie uformowanych makowców do ponownego wyrośnięcia, ale można je odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować