Makowiec zawijany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić z letnim mlekiem i cukrem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut). Połączyć mąkę, sól, cukier waniliowy, zaczyn, żółtka, wyrobić ciasto. Na koniec dodać roztopiony, ostudzony tłuszcz, połączyć z ciastem na gładkie ciasto, jeśli będzie potrzeba dodać mąki. Odstawić przykryte ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aby podwoiło swoją objętość (około 1 godz.).
2.Mak zaparzyć w 500 ml. wrzącej wodzie, ostudzić, (odcedzić z nadmiaru wody). Ostudzony mak zmielić trzykrotnie (ja mielę rodzynki razem z makiem). Do maku dodać rodzynki, orzechy. Ubić białka pozostałe z ciasta i delikatnie wymieszać z makiem.
3.Ciasto podzielić na trzy równe części, rozwałkować w prostokąty około 1cm grubości. Na prostokąty 3 centymetry od krawędzi z każdego boku rozsmarować równomiernie masę makową. Prostokąty zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku, na końcu zawinąć krótkie boki pod spód . Następnie owijamy folię aluminiową wokół makowca tak aby łączenia były na spodzie (obwód foli aluminiowej powinien mieć trochę luzu, aby ciasto mogło urosnąć). Piec w nagrzanym piekarniku około 180-190 stopni Celsjusza przez 30-40 minut.
Komentarze